MTB maraton 'Pedalom po Pagu'

Aktivnosti
Grad Pag / Vlašići 50-100 osoba 1 Dan ID: PG-TR-312


Cijene na Upit

MTB maraton 'Pedalom po Pagu'

2. MTB maraton „Pedalom po Pagu“

Vlašići, Otok Pag, subota, 22.09.2018.

 

„You've tried Moon-walking but have you tried Moon-cycling“ – discover more, novi je slogan Hrvatske turističke zajednice koji promovira biciklizam na otoku Pagu, zato ne preostaje Vam ništa drugo nego da dođete i da istražite jer bicikliranje po Pagu jedinstven je doživljaj!...zabilježite 22.9. na Vašem kalendaru, pravac Vlašići, otok Pag! Fly me to the moon...

Uskoro nas očekuje 2. MTB Pedalom po Pagu, nezaobilazna utrka i novi izazovi na otoku mjesečevog krajolika. Bit će spektakularno jer su se organizatori pobrinuli da Vas provedu kroz nove i zanimljive staze, uz okuse soli i mirise bure. Ovaj put društvo će Vam praviti ptice, ovce i vjetrenjače. U organizaciji udruge Volim Vlašići, 22.9. (subota) na otoku Pagu održat će se 2. MTB maraton Pedalom po Pagu.

OPIS STAZE 1 – 54 km

Prva staza je duža i naravno, fizički zahtjevnija. Ne znamo da li je do sada ijedan maraton u Hrvatskoj prošao kroz bazene solane i vjetropark al' smo zato sigurni da će biciklisti uživati u vožnji i pejzažima.

Start “PRO rute” je u Vlašićima od kuda se laganom uzbrdicom dižemo za odvajanje prema ornitološkom rezervatu Veliko i Malo Blato (tu se rute odvajaju). “PRO” ide desno prema bazenima Paške solane te uz nasip do uspona prema vjetrenjačama. Prvi i najveći dio uspona je asfaltirani, kasnije se vozi po makadamu koji je kod vrha dosta rasut tako da pri spustu treba pripaziti. Vozi se po makadamu po samom hrptu s kojega se desno vidi Velebit a lijevo pogled na bazene soli, vanjsku stranu otoka Paga, Maun, Olib i koliko vam vidljivost dozvoljava. Staza se pušta u Grad Pag i krug zatvara s druge strane bazena Paške solane te ide prema Povljani. Od Povljane uz prelijepi pogled na vanjsku stranu dolazi se do Smokvice i spušta do cilja opet natrag u Vlašićima.

 

OPIS STAZE 2 – 28 km

Druga staza je kraća i pogodna upravo za rekreativce, nema velikih uspona i napora a prolazi kroz Ornitološki rezervat Veliko i Malo Blato. Jesen je  u rezervatu uvijek uzbudljiva jer stižu i ptice selice, neke samo na doručak u pauzi prema toplijim krajevima, a neke i da prezime. Zato su organizatori u suradnji sa JU Natura Jadera za obitelj, pratnju i posjetitelje osigurali besplatan Birdwatching na Velikom Blatu.

Start “Rekreativne rute” je u Vlašićima od kuda se laganom uzbrdicom dižemo za odvajanje prema ornitološkom rezervatu Veliko i Malo Blato  (tu se rute odvajaju). “Rekreativna” se okreće prema Povljani od kuda se ide do Stare Povljane uz prelijepi pogled na vanjsku stranu dolazimo do Smokvice i spust do cilja opet nazad u Vlašićima.

 

"Iako je prošlogodišnji u 5. mj. bio uspješno organiziran, ovu godinu smo maraton odlučili pomaknuti u ranu jesen i pripremiti 2 nove i uzbudljive rute. Novost je i da utrka ove godine starta i završava u Vlašićima tako da se biciklisti ne moraju brinuti oko prijevoza već se nakon utrke mogu lagano opustiti grickajući paški sir uz vino ili se okupati na najljepšoj plaži na otoku Pagu, pješčanoj uvali u Vlašićima. Ne znamo da li je do sada ijedan maraton u Hrvatskoj prošao kroz bazene solane i vjetropark al' smo zato sigurni da će biciklisti uživati u vožnji i pejzažima (od uvale Vlašići - Natura 2000 područja, Ornitološkog rezervata Veliko i Malo Blato, bazena Paške solane, vjetrenjača u vjetroparku Ravna 1, grada Paga, Povljane, Stare Povljane i Smokvice) .

Maraton se idealno poklapa i sa kampanjom HTZ-a koji promovira biciklizam na otoku Pagu u podsezoni kao sa Svjetskim danom bez automobila 22.9. i EU tjednom mobilnosti (16.-22.9.2018.). Pozivamo sve, i rekreativce i profesionalce, da nam se 22.9. pridruže na maratonu Pedalom po Pagu kako bi skupa sa nama uživali u ljepotama mjesečevog krajolika i raznolikosti otoka Paga te obilježili ova dva važna datuma". Za sve one koji bi htjeli doći na maraton a nemaju svoju biciklu u suradnji sa sponzorom, agencijom Pag Tours iz Paga osigurali smo 15 gratis bicikli. Za obitelj, pratitelje i posjetitelje utrke koji ne sudjeluju u biciklističkom maratonu „Pedalom po Pagu“ u suradnji sa Javnom ustanovom Natura Jadera organizirati ćemo besplatan obilazak i Birdwatching u Ornitološkom rezervatu Veliko Blato", izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge.

O maratonu:

Organizator utrke: Udruga Volim Vlašići

Zbog porasta popularnosti outdoor turizma, kretanja i boravka u prirodi ovaj projekt je zamišljen kao dodatni sportski događaj za kraj turističke sezone na otoku Pagu koji bi trebao okupiti velik broj sudionika; profesionalnih biciklista, zaljubljenika u prirodu, obitelji s djecom, rekreativaca sa otoka, županije, cijele Hrvatske i okolnih zemalja (Bosne, Slovenije, Austrije...).

Ciljevi utrke:

- promoviranje otoka Paga, sadržaja i biciklističkih staza za posjetitelje i turiste (cikloturizam) te gastronomije

- promoviranje ekološke mreže Natura 2000 i zaštićenih područja, bioraznolikosti, flore i faune  na otoku Pagu: uvala Vlašići, Ornitološki rezervat Veliko i malo Blato, bazeni Paške solane...

- poticanje građana na tjelesnu aktivnost uz promicanje svih dobrobiti vožnje biciklom (zdravstvenih, ekoloških i ekonomskih)

- produžetak turističke sezone na otoku Pagu

- obilježavanje Svjetskog dana bez automobila i EU tjedna mobilnosti

 

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Europske unije, Environment DG, s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije danas aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.

Logotip utrke:

Zaštitni znak MTB maratona Pedalom po Pagu je vretence (Selysiothemis nigra) koje se još naziva Paška čipkica. Vrsta se razmnožava na plitkim mediteranskim jezerima i većim lokvama sa supstratom od finog mulja. Svoje stanište na otoku Pagu imaju na području Velikog i malog Blata. Vretenca mogu lebdjeti, uspinjati se i ponirati velikom brzinom, jurnuti s mjesta, naglo promijeniti smjer ili iznenada u brzom letu stati.  Strogo je zaštićena i ugrožena vrsta (EN).

Utrku osigurava: MUP-PP Pag, tim HGSS-a, liječnički tim, Društvo Crveni križ Pag, DVD Pag, DVD Povljana, LD  Kamenjarka Pag.

Stanice za osvježenja (PIT STOP) na dužoj ruti: Vlašići-Lovački dom-Trapula-Povljana-Smokvica

Stanice za osvježenja (PIT STOP) na kraćoj ruti: Vlašići-Povljana-Smokvica

Pokrovitelji utrke: Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica Grada Paga, Turistička zajednica Općine Povljana, JU Natura Jadera, Grad Pag, Općina Povljana, NP Krka.

Sponzori: Calimero Sport, Sirana Gligora, Paška sirana d.d., MIH sirana Kolan, Solana Pag d.d., Sonik d.o.o, TA Perla, TA Maricom, TA Pag Tours, Zdravo za gotovo, Trapula Wine&Cheese bar, Meta baloni Zadar, PIK Rijeka, HIDRA ISO piće utrke, GT grupa Natura Luna, Vina otoka Paga...

Medijski pokrovitelji: MTB.HR, Biker

Prijave na 2. MTB maraton Pedalom po Pagu

Online prijave na Stotinka.hr: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/730 do 21.09.2018. u 12h

 

Info:

Facebook: https://www.facebook.com/pedalompopagu/

http://www.volimvlasici.hr/pedalom-po-pagu/

mob. 0915093383, e-mail:  pedalompopagu@gmail.com