Kolan - kolijevka paškog sira i janjetine

U geografskom središtu otoka Paga, okružen zelenilom Kolanjskog polja smjestio se Kolan, najveće mjesto na Pagu koje nije uz more.

Iako su Mandre prirodni i najbliži izlaz mjesta na more, u neposrednoj blizini su i plaže Sv. Duh, Čista, Prnjica, Katarelac, Gajac, Girenica, kao i čuvena plaža Zrće.

Takav je položaj uvelike pospješio turistički razvoj, ali Kolan nije samo turističko mjesto nego je i svojevrsno gastronomsko središte otoka, poznato kao kolijevka paškog sira i janjetine. Ovdje se mogu vidjeti najveća stada ovaca na otoku, a u siranama Kolana može se kušati i kupiti svjetski poznata paška delicija - paški sir.

Točno iznad mjesta nalazi se najviši vrh otoka Sv. Vid s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad Pag, Paški zaljev, planinu Velebit i okolne otoke. Ljubiteljima prirode svidjet će se i vožnja biciklom makadamskim putem koji presijeca Kolanjsko polje i kojim se kroz visoku trstiku može doći sve do Gajca. Prema Gajcu, na kraju Kolanjskog polja, nalazi se i ornitološki rezervat Kolanjsko blato u čijem se močvarnom staništu gnijezde i hrane čak 163 ptičje vrste - prava poslastica za ljubitelje birdwatchinga.

U centru Kolana, u prostorijama stare škole može se razgledati etnografska zbirka starih predmeta i oruđa za rad iz davnih vremena.